måndag, 14 november 2016 13:40

The Legend of Zelda

Skrivet av

Så var det dags att recensera första spelet i en av Nintendos mest klassiska spelserier.

The Legend of ZeldaEn ny legend och en ny spelgenre tar sin början i detta spel. Links första äventyr var unikt på många sätt. I The Legend of Zelda var det första gången möjligt att spara sitt spel på kassetten. Link var tvungen att använda både svärdet och tanken för att komma förbi de många passager och gåtor som han ställdes inför. Den unga hjälten hittade åtta bitar av Triforce, som ledde till en avgörande strid med Ganon. Links första äventyr är ett riktmärke i spelhistorien.

Om spelet

Legenden of Zelda är ett av TV-spelshistoriens mest klassiska spel. Och helt klart ett av de allra viktigaste. Med The Legend of Zelda skapade Shigeru Miyamoto en helt ny typ av spel. Tanken att låta äventyret utspela sig i en enda stor värld istället för att dela upp spelet i olika banor var briljant. Legend of Zelda var också det första Tv-spelet som hade ett inbyggt batteriminne, vilket gjorde det möjligt att spara äventyret istället för att använda lösenord.

Finesser

Idag, 15 år senare, är The Legend of Zelda så klart inte längre det minsta revolutionerande. Men vi älskar det fortfarande.
Bara en sådan sak som att varenda fiende har sitt eget sätt att anfalla på och att det oftast krävs speciella tekniker för att besegra dem gör det speciellt. Vapnen, de små men finurligt ritade grottorna och föremålen man hittar under äventyrets gång är andra betydelsefulla inslag. Sedan finns det också massor av mindre uppenbara finesser. Som till exempel alla hemliga affärer och spelhålor som man bara hittar om man letar riktigt ordentligt. Eller de gamla eremiternas kryptiska råd som till en början bara verkar vara svammel men som så småningom visar sig ha varit avgörande.

Efter ord

Sedan är så klart sagan om Link och hans kamp för att rädda Hyrule och prinsessan Zelda från Ganon lika bra idag som den var 1986. För temat är universellt. Riktiga hjältar blir aldrig gamla och sann kärlek kan inte dö.

The Legend of Zelda släpptes 1987 till NES och blev snabbt en av Nintendos absolut största succéer. Faktum är att spelet än idag är det bästa spel som släppts till NES. The Legend of Zelda är en äkta klassiker som skall finnas i varje mans hem. Det första äventyret utspelar sig för länge, länge sedan i kungadömet Hyrule. I Hyrule fanns en legend som vandrade vidare från generation till generation. Legenden handlade om Triforce, två gyllene trianglar som ägde magiska krafter, kraften och vishetens Triforce. En dag invaderades detta fridfulla kungadöme av en fientlig armé som stal kraftens Triforce. Denna armé leddes av Ganon, ondskans och mörkrets prins. Zelda som var prinsessa i Hyrule, lyckades i sista stund dela upp vishetens Triforce i åtta fragment och gömma dem på olika platser i landet undan Ganons giriga händer. Samtidigt bad Zelda sin lojalaste hovdam, Impa, att i största hemlighet bege sig in i landet för att hitta en man med tillräckligt mod för att störta och förgöra Ganon. När Ganon fick reda på att Zeldas avsikter blev han rasande och fängslade henne samt skickade ett uppbåd att fånga Impa. Korsande höga berg och mörka skogar flydde Impa undan sina förföljare, men till slut sinade hennes krafter och Ganons soldater omringade henne. Allt tycktes vara slut när plötsligt en ung man dök upp till undsättning, drev Ganons soldater på flykten och räddade Impa från ett öde värre än döden. Hans namn var Link. Impa berättade för Link om prinsessan Zelda och Ganon. Eftersom Link var en modig och rättskaffens man åtog han sig att omedelbart försöka rädda Zelda och förgöra Ganon. Men Ganon hade kraftens Triforce och utan de åtta fragmenten till vishetens Triforce skulle Link vara chanslös. Först måste Link finna dessa.

Bilder

Betyg

{REVIEW}

label=Totalt

decimal=0

max=10

Grafik=6

Ljud=9

Spelbarhet=8

Urmaning=9

{/REVIEW}

Mer info

 • Boxart: Boxart
 • Genre: Äventyr
 • Utvecklare: Nintendo
 • Utgivare: Nintendo
 • Svensk distribution: Bergsala AB
 • Spelare: 1
 • Kontroller: NES Controller
 • Release: söndag, 15 november 1987
 • Övriga format: Nintendo GameCube, Game Boy Advance, Wii Virtual Console, 3DS Virtual Console, Wii U Virtual Console
 • Ålder: Ålder
 • Pegi: Pegi
Christian Karlsson

Relaterade artiklar (efter tagg)

 • The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D fyller 8 år The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D fyller 8 år

  Så var det dags att uppmärksamma att The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D fyller år.

  The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3DThe Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D
  Idag är det exakt 8 år sedan The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D lanserades i Sverige.

  På E3 2010 så visades en nydaning av spelet The Legend of Zelda: Ocarina of Time upp. Spelet går under namnet The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (ibland kallat The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3DS eller Zelda 3DS) och det finns på Nintendo 3DS. Spelet släpptes den 16 juni 2011 i Japan, 17 juni 2011 i Europa och den 19 juni 2011 i USA och den 30 juni i Australien.

  Några av skillnaderna jämfört med originalspelet (utöver det faktum att spelet är i 3D) är att det finns tips om vad du förväntas göra vid speciella tillfällen via Sheikah Stones, att föremål kan väljas med hjälp av pekskärmen och att bossarna kan utmanas via ett speciellt spelläge där du kan tävla om att besegra bossar på tid.

  Den 24 juni 2016 släpptes The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D i Nintendo Selects-serien.

  Boxart

  The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D - The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D - The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D

  Screenshots

  {gallery}spel/zelda/oot/3ds{/gallery}

 • The Legend of Zelda: The Wind Waker fyller 16 år The Legend of Zelda: The Wind Waker fyller 16 år

  Idag så vill vi på Nintendowebben uppmärksamma att The Wind Waker fyller 16 år i Sverige.

  The Legend of Zelda: The Wind Waker
  Idag är det exakt 16 år sedan The Legend of Zelda: The Wind Waker lanserades i Sverige.

  The Legend of Zelda: The Wind Waker (förkortat (T)WW) är det nionde spelet i den kända The Legend of Zelda-serien. Spelet var det första Zelda-spelet till Nintendo GameCube och släpptes 2003. De tidigaste utgåvorna av detta spel innehåller även The Legend of Zelda: Ocarina of Time samt The Legend of Zelda: Ocarina of Time Master Quest till Nintendo GameCube.

  The Wind Waker utspelar sig hundratals år efter The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Det finns inga spår efter landet Hyrule, utan istället utspelar sig spelet på ett stort hav med en mängd öar. Link bor på Outset Island tillsammans med sin mormor och sin yngre syster, Aryll. På sin födelsedag får Link höra talas om legenden om The Hero of Time (Link från Ocarina of Time) och får en traditionell grön tunika för att hedra den gamle hjälten.

  Men livet blir mer komplicerat när Aryll blir kidnappad av en stor fågel, Helmaroc King, som är en underhuggare till Ganondorf. Dessutom dyker pirater upp på den lilla ön. Link får veta att Helmaroc King har kidnappat flera flickor från andra öar och lyckas få piraternas ledare Tetra att ta med honom på skeppet för att rädda Aryll. Snart uppdagas det att Ganondorf, som besegrades och förbannades till The Sacred Realm i Ocarina of Time, lyckats fly från sitt fängelse. Link ger sig ut på de öppna haven för att rädda sin syster och resten av världen från Ganondorfs onda planer.

  Namnet The Wind Waker kommer från en taktpinne med samma namn som man får i spelet, och som man bland annat kan ändra vindarnas riktning med.

  Spelet släpptes i en HD-utgåva till Nintendo Wii U under namnet The Legend of Zelda: The Wind Waker HD den 4 oktober 2013.

  Boxart

  The Legend of Zelda: The Wind Waker  The Legend of Zelda: The Wind Waker (Player´s Choice)  The Legend of Zelda: The Wind Waker (Limited Edition) The Legend of Zelda: The Wind Waker Limited Edition Pak (Plantinum) The Legend of Zelda: The Wind Waker Pak (Plantinum)

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/tww/gcn{/gallery}

 • The Legend of Zelda: A Link to the Past/Four Swords fyller 16 år The Legend of Zelda: A Link to the Past/Four Swords fyller 16 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: A Link to the Past/Four Swords till Game Boy Advance som fyller 16 år.

  The Legend of Zelda: A Link to the Past/Four Swords
  Idag är det exakt 16 år sedan The Legend of Zelda: A Link to the Past/Four Swords släpptes i Sverige.

  The Legend of Zelda: A Link to the Past/Four Swords (förkortat ALttP/FS) är namnet på en bearbetad återutgivning av originalspelet The Legend of Zelda: A Link to the Past. Spelet släpptes den 3 december 2002 i USA, den 14 mars 2003 i Japan och den 28 mars 2003 i Europa. Denna utgåva är avsedd för Game Boy Advance och innehåller även spelet The Legend of Zelda: Four Swords som endast kan spelas i multiplayerläge. I spelet kan du även tävla mot din medspelare om vem som får mest pengar. Spelet hamnade på plats 3 i IGN:s lista Top 25 Game Boy Advance Games of All Time.

  I september 2011 gick Nintendo ut med informationen att de skulle släppa Four Swords som ett nedladdningsbart spel till DSi, DSi XL och 3DS. Spelet går under namnet The Legend of Zelda: Four Swords Anniversary Edition och släppdes den 28 september 2011. Det var gratis att ladda ner fram till den 20 februari 2012. Skillnader från GBA-versionen är att fler banor har lagts till och att man även kan spela spelet ensam, vilket var en omöjlighet i GBA-versionen.

  Boxart

  The Legend of Zelda: A Link to the Past/Four Swords

 • The Legend of Zelda: Twilight Princess HD fyller 3 år The Legend of Zelda: Twilight Princess HD fyller 3 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: Twilight Princess HD till Nintendo Wii U som fyller 3 år.

  The Legend of Zelda: Twilight Princess HDThe Legend of Zelda: Twilight Princess HD
  Idag är det exakt 3 år sedan The Legend of Zelda: Twilight Princess HD lanserades i Sverige.

  The Legend of Zelda: Twilight Princess HD är ett konsolspel utvecklat av Nintendo och släppt till spelkonsolen Wii U och det släpptes den 4 mars 2016.

  Spelet kan styras med hjälp av Wii U Game Pad eller Wii U Pro Controller. Spelet har dessutom stöd för amiibo. Dom amiibo som kan användas tillsammans med The Legend of Zelda: Twilight Princess HD är Link, Toon, Zelda, Sheik och Ganondorf från Super Smash Bros.-serien och den helt nya amiibo-figuren som föreställer Wolf Link och Midna. Om du använder Link och Toon Link amiibo-figurerna så fyller du på pilar (fungerar dock inte i Cave of Shadows), använder man Zelda och shiek amiibo-figurerna så fyller du på ditt förråd av hjärtan, använder man Ganondorf amiibo-figuren så tar Link mer skada än normalt. Anväder du Wolf Link amiibo-figuren så får du tillgång till en helt ny grotta som heter Cave of Shadows.

  Lite andra nyheter som skiljer spelet från originalversionen till Wii/GameCube är att du nu inte behöver samla 16 Tears of Light utan bara 12 st och dessutom så får du en ny lampa som heter Ghost Latern som hjälper dig att samal alla Poe Souls och man kan hitta Miiverse-stämplar runt om i spelet. Dessutom så kan du välja Hero Mode redan från start.

  The Legend of Zelda: Twilight Princess HD släpps i tre olika utgåvor, en standard edtion som innehåller bara spelet, en limited edition innehållandes spelet, en Sound Selcetion CD och Wolf Link amiibo och en digital version som kan köpas via Wii U eShop. Du kan även köpa Wolf Link amiibo separat.

  Bilder

  The Legend of Zelda: Twilight Princess HD  Wolf Link

  Video

  {youtube}-CfW2hpHoNI{/youtube}

 • The Legend of Zelda: Breath of the Wild fyller 2 år The Legend of Zelda: Breath of the Wild fyller 2 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: Breath of the Wild till Nintendo Wii U och Nintendo Switch som fyller år.

  The Legend of Zelda: Breath of the WildThe Legend of Zelda: Breath of the Wild
  Idag är det exakt 2 år sedan The Legend of Zelda: Breath of the Wild lanserades i Sverige.

  The Legend of Zelda: Breath of the Wild är ett actionäventyrsspel till Wii U och Nintendo Switch. Spelet utannonserades för första gången den 23 januari 2013 och hade en planerad lansering under 2015. Det var dock först under E3 2016 som spelets titel Breath of the Wild blev officiell och lanseringsdatum var då planerat till någon gång under 2017. Den 13 januari 2017 utannonserades att spelet kommer att släppas den 3 mars 2017 till både Nintendo Wi U och Nintendo Switch.

  DLC kommer till Breath of the Wild

  Den 14 februari avslöjade Nintendo att man ska släppa ett Expansion Pass till spelet och det släpps idag 3 mars och kan köpas i Nintendo eShop på Nintendo Switch och Nintendo Wii U för 200 kr.

  Köper du detta pass så får du tillgång till två nedladdningspaket som släpps senare i år. Direkt när du köpt Expansion Pass kommer det dyka upp tre nya kistor på The Great Plateau i spelet. En av kistorna innehåller en tröja med Nintendo Switch-loggan som Link kan ha på sig i spelet om du vill. De andra två kistorna innehåller användbara föremål.

  • Det första nedladdningspaketet släpptes 30 juni 2017 och innehåller en Cave of Trials-utmaning, en ny svårighetsgrad i spelet samt en ny funktion för kartan i spelet.
  • Det andra nedladdningspaketet släpptes 8 december 2017 och erbjuder nya utmaningar där spelarna får en ny, underjordisk bana och en ny handling i spelet.

  Boxart

  The Legend of Zelda: Breath of the Wild The Legend of Zelda: Breath of the Wild Bokoblin guardian amiibo2 Link (Archer) Link (Rider) Zelda

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/botw{/gallery}

  Video

  {youtube}i8kPq6Sjl_s{/youtube}

  {youtube}Th_nMzaKV5M{/youtube}

  {youtube}jRUXaeqfbgE{/youtube}

Logga in för att kunna kommentera