måndag, 14 november 2016 13:40

The Legend of Zelda

Skrivet av

Så var det dags att recensera första spelet i en av Nintendos mest klassiska spelserier.

The Legend of ZeldaEn ny legend och en ny spelgenre tar sin början i detta spel. Links första äventyr var unikt på många sätt. I The Legend of Zelda var det första gången möjligt att spara sitt spel på kassetten. Link var tvungen att använda både svärdet och tanken för att komma förbi de många passager och gåtor som han ställdes inför. Den unga hjälten hittade åtta bitar av Triforce, som ledde till en avgörande strid med Ganon. Links första äventyr är ett riktmärke i spelhistorien.

Om spelet

Legenden of Zelda är ett av TV-spelshistoriens mest klassiska spel. Och helt klart ett av de allra viktigaste. Med The Legend of Zelda skapade Shigeru Miyamoto en helt ny typ av spel. Tanken att låta äventyret utspela sig i en enda stor värld istället för att dela upp spelet i olika banor var briljant. Legend of Zelda var också det första Tv-spelet som hade ett inbyggt batteriminne, vilket gjorde det möjligt att spara äventyret istället för att använda lösenord.

Finesser

Idag, 15 år senare, är The Legend of Zelda så klart inte längre det minsta revolutionerande. Men vi älskar det fortfarande.
Bara en sådan sak som att varenda fiende har sitt eget sätt att anfalla på och att det oftast krävs speciella tekniker för att besegra dem gör det speciellt. Vapnen, de små men finurligt ritade grottorna och föremålen man hittar under äventyrets gång är andra betydelsefulla inslag. Sedan finns det också massor av mindre uppenbara finesser. Som till exempel alla hemliga affärer och spelhålor som man bara hittar om man letar riktigt ordentligt. Eller de gamla eremiternas kryptiska råd som till en början bara verkar vara svammel men som så småningom visar sig ha varit avgörande.

Efter ord

Sedan är så klart sagan om Link och hans kamp för att rädda Hyrule och prinsessan Zelda från Ganon lika bra idag som den var 1986. För temat är universellt. Riktiga hjältar blir aldrig gamla och sann kärlek kan inte dö.

The Legend of Zelda släpptes 1987 till NES och blev snabbt en av Nintendos absolut största succéer. Faktum är att spelet än idag är det bästa spel som släppts till NES. The Legend of Zelda är en äkta klassiker som skall finnas i varje mans hem. Det första äventyret utspelar sig för länge, länge sedan i kungadömet Hyrule. I Hyrule fanns en legend som vandrade vidare från generation till generation. Legenden handlade om Triforce, två gyllene trianglar som ägde magiska krafter, kraften och vishetens Triforce. En dag invaderades detta fridfulla kungadöme av en fientlig armé som stal kraftens Triforce. Denna armé leddes av Ganon, ondskans och mörkrets prins. Zelda som var prinsessa i Hyrule, lyckades i sista stund dela upp vishetens Triforce i åtta fragment och gömma dem på olika platser i landet undan Ganons giriga händer. Samtidigt bad Zelda sin lojalaste hovdam, Impa, att i största hemlighet bege sig in i landet för att hitta en man med tillräckligt mod för att störta och förgöra Ganon. När Ganon fick reda på att Zeldas avsikter blev han rasande och fängslade henne samt skickade ett uppbåd att fånga Impa. Korsande höga berg och mörka skogar flydde Impa undan sina förföljare, men till slut sinade hennes krafter och Ganons soldater omringade henne. Allt tycktes vara slut när plötsligt en ung man dök upp till undsättning, drev Ganons soldater på flykten och räddade Impa från ett öde värre än döden. Hans namn var Link. Impa berättade för Link om prinsessan Zelda och Ganon. Eftersom Link var en modig och rättskaffens man åtog han sig att omedelbart försöka rädda Zelda och förgöra Ganon. Men Ganon hade kraftens Triforce och utan de åtta fragmenten till vishetens Triforce skulle Link vara chanslös. Först måste Link finna dessa.

Bilder

Betyg

{REVIEW}

label=Totalt

decimal=0

max=10

Grafik=6

Ljud=9

Spelbarhet=8

Urmaning=9

{/REVIEW}

Mer info

 • Boxart: Boxart
 • Genre: Äventyr
 • Utvecklare: Nintendo
 • Utgivare: Nintendo
 • Svensk distribution: Bergsala AB
 • Spelare: 1
 • Kontroller: NES Controller
 • Release: söndag, 15 november 1987
 • Övriga format: Nintendo GameCube, Game Boy Advance, Wii Virtual Console, 3DS Virtual Console, Wii U Virtual Console
 • Ålder: Ålder
 • Pegi: Pegi
Christian Karlsson

Relaterade artiklar (efter tagg)

 • The Legend of Zelda: Ocarina of Time fyller 21 år The Legend of Zelda: Ocarina of Time fyller 21 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: Ocarina of Time till Nintendo 64 som fyller 21 år.

  The Legend of Zelda: Ocarina of Time
  Idag är det exakt 20 år sedan The Legend of Zelda: Ocarina of Time lanserades i Sverige.

  The Legend of Zelda: Ocarina of Time (förkortat OoT) är det femte spelet i den kända och kultförklarade The Legend of Zelda-serien. Det var det första Zelda-spelet till Nintendo 64, och därmed det första Zelda-spelet i 3D. Det släpptes 1998. Bakom historien ligger Nintendos stjärnspelskapare Shigeru Miyamoto. År 2003 släpptes spelet igen på en bonusskiva till den som köpte den limiterade versionen av The Legend of Zelda: The Wind Waker till GameCube, skivan innehåller också en ny version av spelet som kallas The Legend of Zelda: Ocarina of Time Master Quest, vilket är samma spel fast med svårare nivåer, detta spel heter i Japan Ura Zelda och släpptes till 64DD, diskett-tillbehöret till Nintendo 64 som aldrig släpttes utanför Japan. Ocarina of Time finns även med på den limiterade utgåvan av The Legend of Zelda: Collectors Edition även det till GameCube som även innehåller The Legend of Zelda: Majora´s Mask och de två första Zelda-spelen till NES: The Legend of Zelda och Zelda II: The Adventure of Link. Ocarina of Time har även kallats det bästa tv- och datorspel som någonsin gjorts. Spelet hamnade även på plats 5 på listan "De 50 bästa konsolspelen", i Guinness World Records 2009: Gamer´s Edition.

  Spelet återlanserades under sommaren 2011 till Nintendo 3DS.

  Boxart

  The Legend of Zelda: Ocarina of Time  The Legend of Zelda: Ocarina of Time

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/oot/n64{/gallery}

 • The Legend of Zelda: Spirit Tracks fyller 10 år The Legend of Zelda: Spirit Tracks fyller 10 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: Spirit Tracks till Nintendo DS som fyller 10 år.

  The Legend of Zelda: Spirit Tracks
  Idag är det exakt 10 år sedan The Legend of Zelda: Spirit Tracks lanserades i Sverige.

  The Legend of Zelda: Spirit Tracks (förkortat ST) är titeln på Nintendos andra The Legend of Zelda-spel till Nintendo DS. Spelet presenterades den 25 mars 2009 av Satoru Iwata på 2009 års Game Developers Conference. Handlingen utspelar sig ett sekel efter handlingen i The Legend of Zelda: Phantom Hourglass. Spelets grafik är liknande den som användes i The Legend of Zelda: Phantom Hourglass och The Legend of Zelda: The Wind Waker och i spelet tar sig Link runt med hjälp av ett ånglok.

  Boxart

  The Legend of Zelda: Spirit Tracks

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/st{/gallery}

 • The Legend of Zelda: Twilight Princess (Wii) fyller 13 år The Legend of Zelda: Twilight Princess (Wii) fyller 13 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: Twilight Princess till Nintendo Wii som fyller 13 år.

  The Legend of Zelda: Twilight Princess
  Idag är det exakt 13 år sedan The Legend of Zelda: Twilight Princess lanserades i Sverige.

  The Legend of Zelda: Twilight Princess är ett konsolspel utvecklat av Nintendo. Spelet är det tolfte i Zelda-serien (trettonde om man inkluderar Four Swords till GBA och artonde om man inkluderar Zelda-spelen till Philips CD-I och Game & Watch-spelet). Spelet släpptes till Wii den 8 december 2006 och till Nintendo GameCube den 15 december 2006. Spelet ansågs vid lanseringstidpunkten vara Nintendos största satsning till GameCube dittills.

  Twilight Princess är även släppt till Wii, där spelaren kan använda den nya rörelsekänsliga kontrollen. Noterbart är att det finns två versioner av samma spel, en version av spelet till Nintendo GameCube och en till Wii.

  Spelet skulle släppts redan 2005, men lanseringen blev uppskjuten till hösten/vintern 2006 istället. Under slutet av 2004, då spelet gick under namnet Zelda 2005, spreds en bild från E3, där Shigeru Miyamoto presenterade det nya Zeldaspelet under namnet The Legend of Zelda: Gates of the Realm. Spelet blev runt samma tidpunkt även kallat för The Legend of Zelda: Reigns of Sorrow. Båda namnen visade sig senare vara falska och bilden från E3 visade sig vara förfalskad.

  Boxart

  The Legend of Zelda: Twilight Princess The Legend of Zelda: Twilight Princess

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/tp/wii{/gallery}

 • The Legend of Zelda: Skyward Sword fyller 8 år i Japan The Legend of Zelda: Skyward Sword fyller 8 år i Japan

  Idag är det dags att uppmärksamma att det är exakt 8 år sedan som The Legend of Zelda: Skyward Sword hade världspremiär i Japan.

  Det var nämligen den 23 november 2011 som The Legend of Zelda: Skyward Sword släpptes i Japan. Så vi på Nintendowebben vill passa på att säga grattis till spelet som släpptes 5 dagar seanre än i Europa.

 • The Legend of Zelda: A Link Between Worlds fyller 6 år The Legend of Zelda: A Link Between Worlds fyller 6 år

  Idag vill vi på Nintendowebben uppmärksamma att spelet The Legend of Zelda: A Link Between Worlds till Nintendo 3DS som fyller 5 år.

  The Legend of Zelda: A Link Between Worlds
  Idag är det exakt 5 år sedan The Legend of Zelda: A Link Between Worlds lanserades i Sverige.

  The Legend of Zelda: A Link Between Worlds är ett action-äventyr till Nintendo 3DS. Det är en uppföljare till A Link to the Past, och utspelar sig i samma värld men har en ny handling och nya dungeons.

  Spelet utannonserades den 17 april 2013 och släpptes den 22 november samma år i Europa, Nordamerika, 23 november i Australien samt 26 december 2013 i Japan.

  Enligt den officiella Zelda-tidslinjen utspelar sig A Link Between Worlds mellan Link´s Awakening och The Legend of Zelda, och alltså efter A Link to the Past, spelets riktiga föregångare. Det utspelar sig också i samma värld som i A Link to the Past, men vissa förändringar i övervärlden har gjorts, och tidsmässigt utspelar det sig över 100 år efter händelserna i föregångaren. Link arbetar hos Hyrules smed och får i uppdrag att leverera ett svärd till en kapten. Link går då till Sanctuary, en kyrkliknande byggnad, där kaptenen befinner sig. Innanför dörrarna väntar dock en annan varelse, nämnligen Yuga, en ond trollkarl som med sin stav fängslar människor i tavlor. Yuga är på jakt efter att fånga de sju vise (sages), en av dem är Seres, kyrkans prästs dotter. Yuga är också på jakt efter Hyrules övervakare och prinsessa, Zelda. Link måste då hitta tre medaljer som representerar varje del av Triforce, vishet, makt och mod, för att kunna dra Master Sword från dess piedestal. Link far sedan till Hyrule Castle som övertagits av Yuga och hans soldater. Yuga har fångat alla de vise - frågan är bara om han hinner ta Zelda innan allt är för sent.

  De flesta av musikspåren i A Link Between Worlds är nytappningar av gamla låtar från A Link to the Past. Även några av de gamla ljudeffekterna har återanvänts i spelet.

  Den 17 april 2013 under Nintendo Direct utannonserades ett nytt Zelda-spel som ska släppas till Nintendo 3DS i slutet av 2013. Då visades en trailer där man fick se att spelet utspelar sig från ett klassiskt top-down-perspektiv, som att spelaren tittar ner på miljön i spelet, sett i spel som bl.a. det första The Legend of Zelda och Link´s Awakening m.fl. spel. I trailern sågs även att Link kan förvandlas till en väggmålning och på så sätt gå längs väggar och komma till rum tidigare omöjliga att nå. När Link förvandlas till en teckning zoomar spelet in och visar ett 3D-perspektiv. Fans valde att kalla spelet för "A Link to the Past 2" eftersom det även avslöjades att det nya spelet är en uppföljare av SNES-spelet A Link to the Past och eftersom den japanska titeln är samma som för A Link to the Past, fast med en tillagd 2:a.

  Den 11 juni 2013 avslöjades det officiella namnet under Nintendo Direct, presskonferensen som Nintendo höll under E3-mässan. Det nämndes inte i presskonferensen, men i slutet av videon visade Satoru Iwata runt på Nintendos E3-bås där man kunde spela många framtida spel, och på en skylt kunde man se en logo där det stod The Legend of Zelda: A Link Between Worlds. Efter presskonferensen lade Nintendo ut en ny trailer där man även fick se det nya namnet på spelet.

  WatchMojo.com placerade A Link Between Worlds på plats 4 på deras lista "Top 10 Legend of Zelda Games".

  Boxart

  The Legend of Zelda: A Link Between Worlds The Legend of Zelda: A Link Between Worlds The Legend of Zelda: A Link Between Worlds The Legend of Zelda: A Link Between Worlds The Legend of Zelda: A Link Between Worlds The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/albw{/gallery}

Logga in för att kunna kommentera