NES

Zelda II: The Adventure of Link

Written by  måndag, 14 november 2016

Så var det dags att recensera spelet som fått stå ut med mycket kritik för sitt upplägg.

Zelda II: The Adventure of LinkFörändringar är det kanske viktigaste inslaget i en uppföljare. När det gäller rockmusik brukar man säga att den andra skivan är svårast att göra. Förväntningarna är större än första gången och resultatet ska bli lika bra utan att vara ett plagiat av originalet. Samma sak kan sägas om TV-spel. Särskilt om det första spelet blev en så stor framgång som The Legend of Zelda. Kanske var det just vetskapen om detta som fick Shigeru Miyamoto att satsa på ett helt nytt koncept.
Inspirerad av Enix Dragon Quest som trollband de flesta av Japans TV-spelande personer lät han Link lära sig magi, samla erfarenhetspoäng och besöka städer. Ovanifrånperspektivet byttes ut mot en linjär synvinkel och det dök upp speciella stridssekvenser när Link stötte på fiender utomhus.

Utspelar sig

Handlingen utspelade sig återigen i Hyrule. För att bryta förbannelsen som vilar över prinsessan Zelda var Link tvungen att bege sig till sex stycken palats och placera magiska stenar på lika många altare. Efter att ha gjort detta kunde Link ta sig in i det sjunde och sista slottet där modets trekraft fanns. Med hjälp av denna lyckades Link bryta förbannelsen och väcka Zelda.
Varje sten vaktades naturligtvis av en boss och för att kunna besegra de sista bossarna och förhindra att de återuppväckte Ganon var Link tvungen lära sig nya svärdtekniker, inklusive en uppåt- och nedåtstöt. Trots att handkontrollen till NES bara hade två knappar var det dock aldrig något problem att kontrollera Link.
När äventyret började hade Link fyra energibehållare och lika många behållare med magi. När Link hade fått ihop tillräckligt många erfarenhetspoäng kunde han utöka antalet behållare och på så vis bli både starkare och mer uthållig. Båda typerna av behållare gick också att hitta grottor, skogar och till havs. Däremot belönades man inte längre med hjärtbehållare när man besegrade bossar.
Även spelets musik imponerade. I slottet spelades dramatiska melodier, i byarna hördes glada toner och i de mörka grottorna ekade det kusligt.

Efterord

Att Shigeru Miyamoto själv anser att Zelda 2: The Adventure of Zelda är hans minst lyckade spel säger egentligen inte så mycket. Jämfört med de allra flesta spelen till NES är det lysande. Och som uppföljare till ett av TV-spelhistoriens allra bästa spel förtjänar det helt klart en plats i alla seriösa TV-spelarnas samling. Kanske mest på grund av att det är så annorlunda.

Efter lång väntan kom äntligen uppföljaren 1988. Faktum är att efterfrågan var så stor att i Sverige, att butikerna arrangerande kölistor för denna kassett två månader innan releasedatum! I Japan rapporterade tidningarna om att både barn och vuxna skolkade fån skola och arbete på releasedagen för att försäkra sig om att få köpa ett exemplar.

The Adventures of Link äger rum flera år efter The Legend of Zelda. I sitt andra äventyr blir Link en mästare av magi och även en fullfjädrad krigare. En äldre, mer erfaren och kanske visare Link ser hur kungadömet Hyrule börjar förfalla i kaos igen. Prinsessan Zelda ligger i djup dvala efter en trollkarls förbannelse och bara vår hjälte kan bryta förbannelsen genom att besegra de sju väktarna och hitta modets Triforce.

Bilder

Betyg

{REVIEW}

label=Totalt

decimal=0

max=10

Grafik=5

Ljud=7

Spelbarhet=7

Urmaning=10

{/REVIEW}

Additional Info

 • Boxart: Boxart
 • Format: Nintendo Entertainment System
 • Genre: Äventyr
 • Utvecklare: Nintendo
 • Utgivare: Nintendo
 • Svensk distribution: Bergsala AB
 • Spelare: 1
 • Kontroller: NES Controller
 • Release: måndag, 26 september 1988
 • Release (Wii Virtual Console): fredag, 09 februari 2007
 • Release (3DS Virtual Console): torsdag, 13 september 2012
 • Release (Wii U Virtual Console): torsdag, 26 september 2013
 • Övriga format: Game Boy Advance, Wii Virtual Console, 3DS Virtual Console, Wii U Virtual Console
 • Ålder: Ålder
 • Pegi: Pegi
Christian Karlsson

Email

Related items

 • The Legend of Zelda: Majora´s Mask fyller 17 år
  in Spel

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: Majora´s Mask till Nintendo 64 som fyller 16 år.

  The Legend of Zelda: Majora´s Mask
  Idag är det exakt 17 år sedan The Legend of Zelda: Majora´s Mask lanserades i Sverige.

  Här är en av dom mörkaste delarna i Zelda-serien. Spelet bygger helt på Ocarina of Times spelmotor. Många av dom som inte fick så stora roller i Ocarina of Time har fått mer att säga till om i detta spel.

  Under en Nintendo Direct som sändes den 5 november 2014 så avslöjade Nintendo att spelet äntligen ska få en remake till Nintendo 3DS/2DS, detta spel som varit under utveckling sedan 2011 och släpptes 13 februari 2015. Europa fick också en specialutgåva av spelet, som fått titeln, The Legend of Zelda: Majora´s Mask 3D. Samt en specaildesignad New Nintendo 3DS med Majora's Mask tema.

  Boxart

  The Legend of Zelda: Majora´s Mask The Legend of Zelda: Majora´s Mask

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/mm{/gallery}

 • The Legend of Zelda fyller 30 år i Sverige
  in Spel

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda till Nintendo Entertainment System som fyller 30 år.

  The Legend of Zelda
  Idag är det exakt 30 år sedan The Legend of Zelda släpptes i Sverige.

  The Legend of Zelda
  Originalet, behöver man säga så mycker mer. Spelet är utveckalt av samma producent som Super Mario-spelen, alltså Shigeru Miyamoto.

  Boxart

  The Legend of Zelda

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/loz{/gallery}

 • The Legend of Zelda: Collector's Edition fyller 14 år
  in Spel

  Idag vill vi på Nintendowebben uppmärksamma att spelet The Legend of Zelda: Collector's Edition till Nintendo GameCube fyller år.

  The Legend of Zelda: Collector's Edition
  Idag är det exakt 14 år sedan The Legend of Zelda: Collector's Edition släpptes i Sverige.

  The Legend of Zelda: Collector's Edition är en sammanställning av fyra tv-spel från Nintendos spelserie The Legend of Zelda från tidigare plattformar till GameCube. Inkluderat på skivan finns också ett demo av The Legend of Zelda: The Wind Waker. Spelsammanställningen såldes aldrig kommersiellt av Nintendo, men fanns att tillgå för medlemmar och nyregistrerade medlemmar i Club Nintendo, där det blev tillgängligt 2003 samt om man köpte en limiterad specialutgåva av Nintendo GameCube med spelet Mario Kart: Double Dash!! och den aktuella bonusskivan.

  Spelskivan innehåller följande spel:

  • The Legend of Zelda
  • Zelda II: The Adventure of Link
  • The Legend of Zelda: Ocarina of Time
  • The Legend of Zelda: Majora''s Mask
  • The Legend of Zelda: The Wind Waker - 20 minuters demo

  Boxart

  The Legend of Zelda: Collector's Edition

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/ce{/gallery}

  Relaterat

  Recension

 • The Legend of Zelda: The Minish Cap fyller 13 år
  in Spel

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: The Minish Cap till Game Boy Advance som fyller 13 år.

  The Legend of Zelda: The Minish Cap
  Idag är det exakt 13 år sedan The Legend of Zelda: The Minish Cap släpptes i Sverige.

  Detta är det ända nya Zelda-spelet till Game Boy Advance. Det släpptes dessutom tillsammans med en specialdesignad Game Boy Advance SP. Den var guldfärgad med Triforce-märket på, se bild nedan. Själva spelet går ut på att man ska rädda Zelda och kungen som blivit förvandlade till sten av Vaati.

  Boxart

  The Legend of Zelda: The Minish Cap Game Boy Advance Zelda Limited Edition

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/tmc{/gallery}

 • The Legend of Zelda: The Wind Waker HD fyller 4 år
  in Spel

  Idag vill vi på Nintendowebben uppmärksamma att The Legend of Zelda: The Wind Waker HD fyller år. Spelet som släpptes 2013 fyller således idag 4 år.

  The Legend of Zelda: The Wind Waker HD
  Idag är det exakt 4 år sedan The Legend of Zelda: The Wind Waker HD lanserades i Sverige.

  Den 4 oktober 2013 släppte Nintendo en remake av The Legend of Zelda: The Wind Waker till deras nya konsol Wii U. Spelet fick namnet The Legend of Zelda: The Wind Waker HD och som namnet antyder så är spelet i HD-upplösning med 16:9 Widescreen. Spelet utnyttjar konsolens unika möjlighet att flytta TV-bilden till Wii U-kontrollen, Gamepad, vilket exempelvis kan användas om någon annan vill se på TV samtidigt som man spelar. Det finns också många små ändringar i spelet och spelskaparna har försökt att eliminera de element i spelet som var minst omtyckta av spelarna. Exempelvis behöver man inte längre bärga upp lika många skatter från havsbotten, det är enklare att samla figurer och det finns nu ett nytt segel som är snabbare än det gamla och alltid har vinden i ryggen. Nytt är också Tingle Bottle, som man kan använda för att skicka flaskpost via onlinesystemet Miiverse till andra spelare. Dessa flaskor kan man sedan hitta vid stranden vid de olika öarna.

  Boxart

  The Legend of Zelda: The Wind Waker HD The Legend of Zelda: The Wind Waker HD The Legend of Zelda: The Wind Waker HD The Legend of Zelda: The Wind Waker HD

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/tww/hd{/gallery}

Login to post comments

Veckans fråga

Har du köpt The Elder Scrolls V: Skyrim?

Message!

Poll results are hidden from public viewing.

You are not authorized to vote on this poll.

This poll will be closed in 5 days from now

No answer selected. Please try again.
Please select either existing option or enter your own, however not both.
Please select minimum 0 answer(s) and maximum 2 answer(s).
/sv/communitypolls?task=poll.vote
357
radio
bottom 200

Kommande händelser

ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Senaste video