NES

Zelda II: The Adventure of Link

Skrivet av  måndag, 14 november 2016

Så var det dags att recensera spelet som fått stå ut med mycket kritik för sitt upplägg.

Zelda II: The Adventure of LinkFörändringar är det kanske viktigaste inslaget i en uppföljare. När det gäller rockmusik brukar man säga att den andra skivan är svårast att göra. Förväntningarna är större än första gången och resultatet ska bli lika bra utan att vara ett plagiat av originalet. Samma sak kan sägas om TV-spel. Särskilt om det första spelet blev en så stor framgång som The Legend of Zelda. Kanske var det just vetskapen om detta som fick Shigeru Miyamoto att satsa på ett helt nytt koncept.
Inspirerad av Enix Dragon Quest som trollband de flesta av Japans TV-spelande personer lät han Link lära sig magi, samla erfarenhetspoäng och besöka städer. Ovanifrånperspektivet byttes ut mot en linjär synvinkel och det dök upp speciella stridssekvenser när Link stötte på fiender utomhus.

Utspelar sig

Handlingen utspelade sig återigen i Hyrule. För att bryta förbannelsen som vilar över prinsessan Zelda var Link tvungen att bege sig till sex stycken palats och placera magiska stenar på lika många altare. Efter att ha gjort detta kunde Link ta sig in i det sjunde och sista slottet där modets trekraft fanns. Med hjälp av denna lyckades Link bryta förbannelsen och väcka Zelda.
Varje sten vaktades naturligtvis av en boss och för att kunna besegra de sista bossarna och förhindra att de återuppväckte Ganon var Link tvungen lära sig nya svärdtekniker, inklusive en uppåt- och nedåtstöt. Trots att handkontrollen till NES bara hade två knappar var det dock aldrig något problem att kontrollera Link.
När äventyret började hade Link fyra energibehållare och lika många behållare med magi. När Link hade fått ihop tillräckligt många erfarenhetspoäng kunde han utöka antalet behållare och på så vis bli både starkare och mer uthållig. Båda typerna av behållare gick också att hitta grottor, skogar och till havs. Däremot belönades man inte längre med hjärtbehållare när man besegrade bossar.
Även spelets musik imponerade. I slottet spelades dramatiska melodier, i byarna hördes glada toner och i de mörka grottorna ekade det kusligt.

Efterord

Att Shigeru Miyamoto själv anser att Zelda 2: The Adventure of Zelda är hans minst lyckade spel säger egentligen inte så mycket. Jämfört med de allra flesta spelen till NES är det lysande. Och som uppföljare till ett av TV-spelhistoriens allra bästa spel förtjänar det helt klart en plats i alla seriösa TV-spelarnas samling. Kanske mest på grund av att det är så annorlunda.

Efter lång väntan kom äntligen uppföljaren 1988. Faktum är att efterfrågan var så stor att i Sverige, att butikerna arrangerande kölistor för denna kassett två månader innan releasedatum! I Japan rapporterade tidningarna om att både barn och vuxna skolkade fån skola och arbete på releasedagen för att försäkra sig om att få köpa ett exemplar.

The Adventures of Link äger rum flera år efter The Legend of Zelda. I sitt andra äventyr blir Link en mästare av magi och även en fullfjädrad krigare. En äldre, mer erfaren och kanske visare Link ser hur kungadömet Hyrule börjar förfalla i kaos igen. Prinsessan Zelda ligger i djup dvala efter en trollkarls förbannelse och bara vår hjälte kan bryta förbannelsen genom att besegra de sju väktarna och hitta modets Triforce.

Bilder

Betyg

{REVIEW}

label=Totalt

decimal=0

max=10

Grafik=5

Ljud=7

Spelbarhet=7

Urmaning=10

{/REVIEW}

Mer info

 • Boxart: Boxart
 • Format: Nintendo Entertainment System
 • Genre: Äventyr
 • Utvecklare: Nintendo
 • Utgivare: Nintendo
 • Svensk distribution: Bergsala AB
 • Spelare: 1
 • Kontroller: NES Controller
 • Release: måndag, 26 september 1988
 • Release (Wii Virtual Console): fredag, 09 februari 2007
 • Release (3DS Virtual Console): torsdag, 13 september 2012
 • Release (Wii U Virtual Console): torsdag, 26 september 2013
 • Övriga format: Game Boy Advance, Wii Virtual Console, 3DS Virtual Console, Wii U Virtual Console
 • Ålder: Ålder
 • Pegi: Pegi
Christian Karlsson

Epost

Relaterade artiklar (efter tagg)

 • The Legend of Zelda: A Link to the Past/Four Swords fyller 15 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: A Link to the Past/Four Swords till Game Boy Advance som fyller 15 år.

  The Legend of Zelda: A Link to the Past/Four Swords
  Idag är det exakt 15 år sedan The Legend of Zelda: A Link to the Past/Four Swords släpptes i Sverige.

  The Legend of Zelda: A Link to the Past/Four Swords (förkortat ALttP/FS) är namnet på en bearbetad återutgivning av originalspelet The Legend of Zelda: A Link to the Past. Spelet släpptes den 3 december 2002 i USA, den 14 mars 2003 i Japan och den 28 mars 2003 i Europa. Denna utgåva är avsedd för Game Boy Advance och innehåller även spelet The Legend of Zelda: Four Swords som endast kan spelas i multiplayerläge. I spelet kan du även tävla mot din medspelare om vem som får mest pengar. Spelet hamnade på plats 3 i IGN:s lista Top 25 Game Boy Advance Games of All Time.

  I september 2011 gick Nintendo ut med informationen att de skulle släppa Four Swords som ett nedladdningsbart spel till DSi, DSi XL och 3DS. Spelet går under namnet The Legend of Zelda: Four Swords Anniversary Edition och släppdes den 28 september 2011. Det var gratis att ladda ner fram till den 20 februari 2012. Skillnader från GBA-versionen är att fler banor har lagts till och att man även kan spela spelet ensam, vilket var en omöjlighet i GBA-versionen.

  Boxart

  The Legend of Zelda: A Link to the Past/Four Swords

 • The Legend of Zelda: Twilight Princess HD fyller 2 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: Twilight Princess HD till Nintendo Wii U som fyller 2 år.

  The Legend of Zelda: Twilight Princess HDThe Legend of Zelda: Twilight Princess HD
  Idag är det exakt 2 år sedan The Legend of Zelda: Twilight Princess HD lanserades i Sverige.

  The Legend of Zelda: Twilight Princess HD är ett konsolspel utvecklat av Nintendo och släppt till spelkonsolen Wii U och det släpptes den 4 mars 2016.

  Spelet kan styras med hjälp av Wii U Game Pad eller Wii U Pro Controller. Spelet har dessutom stöd för amiibo. Dom amiibo som kan användas tillsammans med The Legend of Zelda: Twilight Princess HD är Link, Toon, Zelda, Sheik och Ganondorf från Super Smash Bros.-serien och den helt nya amiibo-figuren som föreställer Wolf Link och Midna. Om du använder Link och Toon Link amiibo-figurerna så fyller du på pilar (fungerar dock inte i Cave of Shadows), använder man Zelda och shiek amiibo-figurerna så fyller du på ditt förråd av hjärtan, använder man Ganondorf amiibo-figuren så tar Link mer skada än normalt. Anväder du Wolf Link amiibo-figuren så får du tillgång till en helt ny grotta som heter Cave of Shadows.

  Lite andra nyheter som skiljer spelet från originalversionen till Wii/GameCube är att du nu inte behöver samla 16 Tears of Light utan bara 12 st och dessutom så får du en ny lampa som heter Ghost Latern som hjälper dig att samal alla Poe Souls och man kan hitta Miiverse-stämplar runt om i spelet. Dessutom så kan du välja Hero Mode redan från start.

  The Legend of Zelda: Twilight Princess HD släpps i tre olika utgåvor, en standard edtion som innehåller bara spelet, en limited edition innehållandes spelet, en Sound Selcetion CD och Wolf Link amiibo och en digital vsrsion som kan köpas via Wii U eShop. Du kan även köpa Wolf Link amiibo separat.

  Bilder

  The Legend of Zelda: Twilight Princess HD  Wolf Link

  Video

  {youtube}-CfW2hpHoNI{/youtube}

 • The Legend of Zelda: Breath of the Wild fyller 1 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: Breath of the Wild till Nintendo Wii U och Nintendo Switch som fyller år.

  The Legend of Zelda: Breath of the WildThe Legend of Zelda: Breath of the Wild
  Idag är det exakt 1 år sedan The Legend of Zelda: Breath of the Wild lanserades i Sverige.

  The Legend of Zelda: Breath of the Wild är ett actionäventyrsspel till Wii U och Nintendo Switch. Spelet utannonserades för första gången den 23 januari 2013 och hade en planerad lansering under 2015. Det var dock först under E3 2016 som spelets titel Breath of the Wild blev officiell och lanseringsdatum var då planerat till någon gång under 2017. Den 13 januari 2017 utannonserades att spelet skulle släppas den 3 mars 2017 till både Nintendo Wi U och Nintendo Switch.

  DLC kommer till Breath of the Wild

  Den 14 februari avslöjade Nintendo att man ska släppa ett Expansion Pass till spelet och det släpps idag 3 mars och kan köpas i Nintendo eShop på Nintendo Switch och Nintendo Wii U för 200 kr.

  Köper du detta pass så får du tillgång till två nedladdningspaket som släpps senare i år. Direkt när du köpt Expansion Pass kommer det dyka upp tre nya kistor på The Great Plateau i spelet. En av kistorna innehåller en tröja med Nintendo Switch-loggan som Link kan ha på sig i spelet om du vill. De andra två kistorna innehåller användbara föremål.

  • Det första nedladdningspaketet släpptes 30 juni 2017 och innehåller en Cave of Trials-utmaning, en ny svårighetsgrad i spelet samt en ny funktion för kartan i spelet.
  • Det andra nedladdningspaketet släpptes 8 december 2017 och erbjuder nya utmaningar där spelarna får en ny, underjordisk bana och en ny handling i spelet.

  Boxart

  The Legend of Zelda: Breath of the Wild The Legend of Zelda: Breath of the Wild Bokoblin guardian amiibo2 Link (Archer) Link (Rider) Zelda

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/botw{/gallery}

  Video

  {youtube}i8kPq6Sjl_s{/youtube}

  {youtube}Th_nMzaKV5M{/youtube}

  {youtube}jRUXaeqfbgE{/youtube}

 • The Legend of Zelda: Majora´s Mask 3D fyller 3 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: Majora´s Mask 3D som fyller år.

  The Legend of Zelda: Majora´s Mask 3D
  Idag är det exakt 3 år sedan The Legend of Zelda: Majora´s Mask 3D lanserades i Sverige.

  The Legend of Zelda: Majora´s Mask 3D är ett äventyrsspel utvecklat av Nintendo, släppt till Nintendo 3DS. Spelet är en remake på Nintendo 64-spelet The Legend of Zelda: Majora´s Mask som släpptes 2000. Spelet annonserades den 5 november 2014 och släpptes den 13 februari 2015. Under en Nintendo Direct om kommande spel till Nintendo 3DS och Wii U den 5 november 2014 avslöjades det äntligen att en remake av Majora´s Mask var under utveckling till Nintendo 3DS. Det framkom att spelet varit under utveckling sedan 2011, strax efter att remaken av Ocairna of Time släpptes. En trailer visades med scener ur spelet där det framgick att spelet fått märkbart bättre grafik än originalet till Nintendo 64. En specialutgåva innehållande en pin föreställande Majora´s Mask, en dubbelsidig poster samt en ask av plåt med motiv från spelet annonserades av Nintendos of Europes president Satoru Shibata.

  Den 14 januari 2015 avslöjade Nintendo ännu mer om det kommande spelet i en Nintendo Direct. Här framkom att spelet kommer att släppas den 13 februari 2015, samtidigt som den kommande konsolen New Nintendo 3DS. Det kommer även att komma en special designad New Nintendo 3DS XL med Zelda motiv och den kommer även att innehålla den digitala versionen av The legend of Zelda: Majora´s Mask 3D. (Se bild nedan)

  Det som kommer vara nytt med The Legend of Zelda: Majora´s Mask 3D i jämförelse med originalversionen är inte bara den uppgraderade grafiken utan det har även kommit med nya förbättrade möjligheter med spelandet. Man kan till exempel bestämma själv hur många timmar in i framtiden man vill resa om man spelar Song of double time. Antalet fågelstatyer som finns med i spelet har ökat och man kan nu spara permanent vid varje fågelstaty. I Bombers Notebook kan man nu ställa in en alarmklocka vid det uppdrag man har tänkt göra så att man inte missar vilken tid man ska vara på en plats. Det går nu att fiska i spelet. Bosstriderna har också justerats.

  Bilder

  The Legend of Zelda: Majora´s Mask 3D The Legend of Zelda: Majora´s Mask 3D The Legend of Zelda: Majora´s Mask 3D The Legend of Zelda: Majora´s Mask 3D

  Filmer

  {youtube}_S6ZJZER2Iw{/youtube}

  {youtube}7DGWKAdIKcc{/youtube}

  {youtube}ps5hX4JYSnM{/youtube}

  {youtube}3DqUTkMsVnw{/youtube}

 • The Legend of Zelda: Link´s Awakening DX fyller 19 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet The Legend of Zelda: Link´s Awakening DX till Game Boy Color som fyller 18 år.

  The Legend of Zelda: Link´s Awakening DXThe Legend of Zelda: Link´s Awakening DX
  Idag är det exakt 19 år sedan The Legend of Zelda: Link´s Awakening DX lanserades i Sverige.

  The Legend of Zelda: Link´s Awakening DX är en nyutgåva av The Legend of Zelda: Link´s Awakening och släpptes till Game Boy Color som utnyttjade maskinens färger och innehöll ett helt nytt tempel där två nya dräkter fanns, samt en kamera med ett sidouppdrag där man kan ta bilder på olika saker och sedan printa ut bilderna med hjälp av en Game Boy Printer. DX står för Deluxe och var del av DX-serien (med bland annat spel såsom Super Mario Bros. Deluxe).

  Spelet återlanserades 2011 till Nintendo 3DS Virtual Console som ett av dom första spelen när Nintendo eShop slog upp portarna i juni 2011.

  Bilder

  {gallery}spel/zelda/la/dx{/gallery}

Logga in för att kunna kommentera