Luigi's Mansion

Skrivet av  onsdag, 03 maj 2017

Så var det dags att recensera Nintendo GameCubes flaggskepp.

Luigi's MansionÄntligen är Nintendo GameCube här, men var är Mario? Miyamoto säger att han får vänta tills solen skiner, men faktum är att Mario är spårlöst försvunnen efter att besökt en spöklik herrgård. Så nu är det brodern Luigis tur att dra ut på ett klassiskt äventyr som inte liknar något annat!

Spökjakt i en herrgård låter kanske som en historia för de allra yngsta, men Nintendos främsta avsikt har varit att ge spelaren skrattanfall, inte skrämselhicka. Luigi´s Mansion är ett komiskt och fullständigt unikt spel, som inte på något sätt påminner om de i Super Mario-serien. Grovt förenklat handlar Luigi´s Mansion om att gå runt i en herrgård, fånga spöken och hitta nycklar. Merparten av nycklarna kommer fram när Luigi har påträffat och dammsugit upp alla spöken i ett rum eller område. Nycklarna är din och Luigis biljett till att kunna söka djupare in i byggnaden.
   Herrgården består av tre våningar, men Luigi kan också ta sig ned i källaren och upp på taket. Mestadels handlar det om rum och korridorer, men även utomhusplatser som kyrkogårdar och balkonger måste spökrensas. Rummen är mycket prydligt inredda men du ska inte vara rädd för att vända upp och ned på allt du kommer över. Spöken och skatter lurar nämligen i garderober, tavlor och på de mest oförutsägbara ställen.

Herrgårdens hemligheter

Vad vore en herrgård utan lönngångar, hemliga rum och gömda skatter? I Luigis herrgård finns det ett och annat att hålla utkik efter.

HJÄRTAN - Herrgårdens spöken må se mer roliga än skrämmande ut, men de är lång ifrån ofarliga. Plocka upp eller sug in hjärtan för att återställa Luigis energi efter en gasattack.

SKATTER - Ju mer skatter du hittar desto bättre poäng och slutsekvens får du. Förutom de välbekanta mynten kan Luigi hitta sedlar, pärlor och diamanter. T.o.m. gyllene möss kan suggas upp.
NYCKLAR - Hur rädd du än blir får du inte glömma bort att nycklar behövs för att öppna låsta dörrar. Nycklar dyker upp vanligtvis när du har rensat ett rum eller område från spöken.

TOAD - En av få likheter mellan Luigi´s Mansion och Super Mario 64 är Toad, som i det här spelet hjälper dig att spara din placering. Glöm inte att Memory Card 59 krävs för detta!

BOO - Boo-spöken har förpestat Marios och Luigis i många år nu. 50 stycken Boo gömmer sig i Luigi´s Mansion, plus det kungliga spöket King Boo. Du måste fånga Boo för att nå vissa områden.

Gäspningar och dragiga fönster

Att bara fånga spöken på samma sätt skulle snabbt bli långdraget. Visserligen finns det många spöken som tas till vara på utan problem, men även mer smarta vålnader som inte låter sig luras av Luigi så lätt. För att ge dig en uppfattning vad det handlar om och samtidigt inte avslöja för mycket följer här några exempel på vad Luigi måste göra i början av spelet: I en gungstol på andra våningen väntar spöket Neville. Han vägrar i vanliga fall att låta sig bländas av Luigi´s ficklampa, men om du väntar till han gäspar kan ett fångstförsök startas. På samma våning sitter vålnaden Lydia och kammar sig framför spegeln. Hon blir osårbar om inte Luigi drar undan gardinerna framför fönstret i samma rum. Lydia gillar nämligen inte den kalla vinden som drar in och kommer att försöka stänga fönstret. Det är då du och Luigi ska sätta igång dam(m)sugaren! Sådana här gåtor ställs du inför under hela speletoch det blir bara värre och värre!

Sug efter mer

Det är svårt att beskriva exakt vad der som gör Luigi´s Mansion så roligt , ett sätt är att jämföra det med fiske. Vissa stunder kan bara bestå av letande och väntande, men när ett spöke väl visar sig och nappar gäller det att hålla kvar det utan att släppa taget. Belåtenheten efter att ha fångat ett svårflirtat spöke är lika stor som efter att ha dragit upp en baddare på kroken.
   Grafiskt, musikaliskt och designmässigt sett är Luigi´s Mansion ett praktexempel på vad Nintendo GameCube klarar av. Det enda som kan fattas negativt är spelets läng, som är i kortaste laget. Även om Luigi´s Mansion inte går att jämföra med Super Mario 64 är det lugnt att påstå att Nintendo på nytt har lyckats skapa en klassiker. På sitt eget, speciella vis.

{REVIEW} label=Totalt decimal=0 max=10 Grafik=8 Ljud=10 Spelbarhet=10 Utmaning=9 {/REVIEW}

Christian Karlsson

Epost

Relaterade artiklar (efter tagg)

 • Mer info om Luigi’s Mansion

  Det var ju i våras som Nintendo avslöjade att man ska släppa en remake av Nintendo GameCube-spelet från 2002, Luigi’s Mansion till Nintendo 3DS.

  Denna version kommer med ett nytt två-spelarläge där du och en kompis kan hjälpa till om man äger en version av spelet var. Denna version har även stöd för amiibo och det handlar om Boo, Toad och Luigi. Spelet släpps 19 oktober 2018.

 • Luigi’s Mansion 3 kommer till Nintendo Switch

  Nintendo började nattens Nintendo Direct med att avslöja att ett nytt spel i Luigi's Mansion-serien är under utveckling till Nintendo Switch.

  Spelets arbetstitel är Luigi’s Mansion 3 och ska släppas under 2019.

 • Releasedatum för Luigi's Mansion avslöjat

  Det var på en Nintendo Direct i våras som Nintendo avslöjade att Luigi's Mansion skulle få en remake på Nitnedo 3DS.

  Nu har Nintendo meddelat att releasedatumer för spelet och det är satt till 19 oktober 2018.

 • Luigi´s Mansion fyller 16 år

  Idag så är det dag satt uppmärksamma att spelet Luigi´s Mansion fyller 16 år.

  Luigi´s MansionLuigi´s Mansion
  Idag är det exakt 16 år sedan Luigi´s Mansion lanserades i Sverige.

  Luigi's Mansion är ett actionäventyr släppt av Nintendo till Gamecube 2001. Spelet var en lanseringstitel till Nintendo GameCube. Det är ett av få Mario-spel där Luigi är huvudpersonen istället för Mario.

  Spelet handlar om att Luigi vinner en herrgård i en tävling som han inte har deltagit i. Överlycklig av sin vinst ringer han Mario och ber honom att möta honom vid herrgården. Men när Luigi kommer fram märker han att Mario inte syns till och att herrgården är hemsökt av spöken. Inne i herrgården möter han Professor E. Gadd som berättar att Mario har blivit kidnappad av spökena och nu måste Luigi rädda honom.

  Luigi's Mansion möttes av relativt positiv kritik från recensenter, men kritiserades för att vara kort. Spelet såldes i över 2,5 miljoner exemplar, och är det femte bäst säljande Gamecube-spelet i USA. Det var ett av de första spelen som släpptes som Player's Choice-titlar för konsolen. En uppföljare, Luigi's Mansion 2, tillkännagavs till Nintendo 3DS den 7 juni 2011 på E3....

  Den 8 mars 2018 under en Nintendo Direct-sändning så avslöjade Nintendo att man skua släppa en remake av Luigi's Mansion till Nintendo 3DS under 2018.

  Boxart

  Luigi's Mansion

  Bilder

  {gallery}spel/mario/luigismansion/gcn{/gallery}

  Relaterat

  Recension

 • Luigi´s Mansion 2 fyller 5 år

  Idag vill vi på Nintendowebben gratulera spelet Luigi´s Mansion 2 till Nintendo 3DS som fyller 5 år.

  Luigi´s Mansion 2
  Idag är det exakt 5 år sedan Luigi´s Mansion 2 släpptes i Sverige.

  Luigi´s Mansion 2, i Nordamerika känt som Luigi´s Mansion: Dark Moon, är ett action-äventyrsspel till Nintendo 3DS, och är uppföljaren till Luigi´s Mansion, ett Nintendo Gamecube-spel från 2002 (2001 i Japan och USA). Det utannonserades på E3 2011 under Nintendos presskonferens den 7 juni 2011. Spelet innehåller flera herrgårdar, till skillnad mot sin föregångare som bara har en, och är mer pusselbetonat.

  Luigi´s Mansion 2 innehåller ett multiplayerläge där upp till fyra personer kan spela med varandra.

  Boxart

  Luigi´s Mansion 2

Logga in för att kunna kommentera