torsdag, 16 juni 2016 13:54

RC Pro Am

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Juni månads retroartikel.

Idag är racingspelen snyggare och bättre än någonsin, men de skulle inte vara någonting utan de eldsjälar som byggde upp genren under åttiotalet. Rares RC Pro-Am är ett av de viktigaste kapitlen i racinghistorien.

RC PRO AM

RARE · NES · 1988

RC Pro AmUpplägget i RC Pro-Am var väldigt enkelt. Fyra små radiostyrda bilar tävlade mot varandra på 32 vindlande banor där olja, vatten och andra hinder hotade att kasta dem av vägen. Med missiler och minor kunde de små bilarna attackera varandra och den som sist blev skoningslöst utkastad ur tävlingen. På banorna fanns bokstäver som kunde bilda ordet NINTENDO och den som plockade upp allihop belönades med en ny, snabbare bil. Slutligen var det viktigt att samla på sig uppgraderingar som fanns utplacerade på banorna för att ge bilarna bättre styrning, acceleration och toppfart.

Mer än så var inte RC Pro Am, men det räckte för att göra spelet till en storsäljare när det släpptes 1988. Och när man spelar det förstår man snabbt varför. Rare hade redan för tretton år sedan utvecklat sin unika fingertoppkänsla för spelkontroll. Dessutom hade spelet attityd. Och än idag är det otroligt roligt att spela detta lättstyrda och underhållande spel. RC Pro-Am var kort sagt det första riktigt kompletta bilspelet för hemmabruk.
  Sedan dess har många hämtat inspiration från Rares lilla mästerverk. Vapenidén och känslan återfinns i t.ex. Super Mario Kart, medan körstilen och idén med uppgraderingar på banorna lever vidare i Ataris arkadspel Super Sprint. Få är de bilspel som inte har RC Pro-Am att tacka för sin existens i åtminstone något avseende.

1992 släpptes RC Pro-Am II, en värdig uppföljare som producerades av Rare. Tyvärr kom det lite för sent för att bli någon riktig succé. 16bits-konsolerna hade ju redan då gjort sin entré på spelmarknaden och Nintendo NES var inte lika populär längre. Därför gjorde man även ett försök att släppa samma spel till Sega Mega Drive (RC Pro-Am II till Sega Mega Drive är det enda icke producerade spel till Nintendo), men inte heller där gav det något vidare resultat. Rares första RC Pro-Am är och förblir klassikern i serien och det bästa racingspelet som någonsin släpptes till NES. Man kan klassa det som ett av de roligaste spelen som över huvudtaget har producerats i den här genren.

Läs 3461 gånger
Mer i denna kategori: « Excitebike Ice Hockey »
Logga in för att kunna kommentera

Veckans fråga

Inga resultat hittades.

Kalender

ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30